ÚJGENERÁCIÓS NGA ÉS FELHORDÓ HÁLÓZATOK FEJLESZTÉSE VASVÁRI JÁRÁSBAN

GINOP-3.4.1-15.-2016-00104

ELKEZDŐDÖTT A SZÉLESSÁVÚ INTERNET HÁLÓZAT FEJLESZTÉSE A VASVÁRI JÁRÁSBAN

A JuPiNet Távközlési Kft, a Széchenyi 2020 pályázati ciklusban, Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében támogatást nyert szélessávú internet hozzáférést lehetővé tevő beruházása megvalósítására, a Vasvári járásban. Az infrastrukturális fejlesztést célzó beruházások megkezdődtek.

A szentgotthárdi székhelyű JuPiNet Távközlési Kft 2016 évben pályázatot nyújtott be a Széchenyi 2020 ciklus GINOP 3.4.1-15 kódszámú felhívásra „Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése” céllal. A beruházás célja, hogy a Vasvári kistérségben szélessávú internet hozzáférést lehetővé tevő infrastruktúrát hozzon létre több településen. A pályázat keretében a beruházás 154,45 millió forint vissza nem térítendő támogatásban fog részesülni több lépcsőben.

A Vasvári kistérségben a fejlesztés elsősorban olyan településeket céloz, amelyeken korábban nem volt elérhető szélessávú internet hozzáférés. A Nemzetgazdasági Minisztérium a pályázatot 2016. Június 23.-án bruttó 154 447 022 forint összegben támogatásra érdemesnek ítélte. A beruházás értéke bruttó 179 589 560 forint. A pályázat támogatásának intenzitása 86%.

Az előkészítő munkák elvégzése és a szükséges engedélyek beszerzése után a tervek szerint 2017. augusztus 31-én a projekt eléri az első mérföldkőt, és elkezdődhet a tényleges kivitelezés. A kivitelezés során az optikai kábel hálózathoz építenek ki új csatlakozási pontokat. A 154,45 millió forint európai uniós támogatás segítségével, a korábbi technológiához képest, a beruházásnak köszönhetően jóval stabilabb, és gyorsabb adatkapcsolatot tesz elérhetővé a beruházás. A fejlesztés eredményeként a Vasvári kistérségben további 565 végponton tesz a cég elérhetővé legalább 30 Mb/s sebességű hozzáférést.

A szélessávú infrastruktúra fejlesztése nem csak a lakosság, hanem a kistérségben található vállalkozások és vállalatok, önkormányzatok és intézmények számára is rendkívül fontos. Az ilyen típusú infrastrukturális beruházások fontosak a térség versenyképessége és a munkahelyek megtartása, teremtése szempontjából.

A teljes közlemény letölthető erre a linkre(*.pdf) kattintva.